image_intro_alt

Wspólne sadzenie drzew przez Nową Lewicę w Radomiu oraz Stowarzyszenie Zielona Akcja.

PRZYBYŁO  DRZEW   W  PARKU  GODOWSKIM  - NOWE  NASADZENIA  DRZEW  PRZY  STRUMIENIU  GODOWSKIM

Chcemy  podzielić  się  z  Wami  informacją o  wspaniałej  akcji, którą  przeprowadziliśmy w sobotnie, słoneczne   przedpołudnie,  wraz  ze Stowarzyszeniem Zielona Akcja przy  Strumieniu Godowskim w Radomiu.

Posadziliśmy  ponad  70  drzew  , w tym  modrzewie, dęby szypułkowe, klony, lipy, jarząby, trzmielina europejska i inne. Drzewka  rosną  obok  oczek  wodnych znajdujących  się  przyIMG 20230429 202524 copy  południowej  obwodnicy Radomia. W  ten sposób mogliśmy  przyczynić  się  do ochrony  środowiska i  wzmocnić  nasze  relacje  z  naturą.

Sadzenie  drzew   to   jeden  z najlepszych  sposobów na  walkę  z globalnym ociepleniem, a  także  na  poprawę jakości  powietrza, którym oddychamy. Jedno   dorosłe  drzewo w  ciągu  roku produkuje  nawet 140  kg  tlenu, co  jest   równoznaczne z  rocznym  zapotrzebowaniem jednej  osoby na tlen. Wg. Danych GUS z  2019 roku powierzchnia  terenów  zielonych  w Radomiu  wynosi  zaledwie  4% i  jest  4  razy  mniejsza niż  na przykład  w Chorzowie i  aż  10  razy mniejsza  niż w  Zielonej Górze.

Statystyki jakości powietrza również  nie  napawają optymizmem- radomianie oddychają  16 najgorszym powietrzem w  Europie!. Musimy  to  zmienić!

Jak  się  dowiedzieliśmy, drzewka  zostaną  zarejestrowane  na  www.zielonaakcja.eu oraz na  map me tree. Na uwagę  zasługuje  również  towarzysząca  akcji  bardzo  ciekawa  wystawa  fotografii  Puszczy  Kozienickiej,  autorstwa  grupy #Ostępowa, a  także  konkurs  o  ekologii  , gdzie  w nagrodę  można  była  otrzymać  sadzonki   sosen, buków, klonów  i  innych   drzewek  do  zasadzenia we  własnych  ogródkach.

Chcemy  wyrazić podziękowanie dla  wszystkich, którzy  przyczynili się  i  przyczyniają do   ochrony  przyrody  w naszym  mieście. Dziękujemy  za  zaangażowanie  i  dbanie  o  nasze  wspólne  dobro.

.Cieszymy  się ,że  mogliśmy  dołożyć  naszą  cegiełkę  i  zostawić  po  sobie  ślad dla  przyszłych  pokoleń.

Serdeczne podziękowania  należą się   także  obecnym podczas  akcji  sadzenia  drzew  przedstawicielom Wydziału  Ochrony Środowiska i Rolnictwa  przy  Urzędzie  Miejskim z Panią  Dyrektor  Małgorzatą Pietraszewską na  czele. Także  dziękujemy  za  wsparcie Pani  Ewie Głowackiej Konserwator Przyrody w  Radomiu , a także  Panu  Markowi Kolasińskiemu. Bardzo  pomocni  byli  również  pracownicy  ZUK  w Radomiu.

NIKON CORPORATION NIKON D3500 6000x4000 000024

Z  ramienia  Nowej Lewicy  w  Radomiu  w  sadzeniu  drzewek  uczestniczyli: Michał Skoczylas, Jolanta Luty, Karol Wicik, Piotr Strzelec, Tytus Kacprzak, Jan Pszczoła, Wiktor Skrzypczak, Małgorzata Ziemnicka, Patryk Fajdek, Aksel Sadowski, Andrzej Luty, Waldemar Kaczmarski, Małgorzata  Kaczmarska, Ewa Barszczyńska.

O naszej akcji wspomniano również na portalu grupy mediowej CoZaDzień - źródło inf. CoZaDzień → TUTAJ

Pożyteczna akcja sadzenia drzew - Patryk Fajdek był gościem w Radiu Rekord, rozmwaił z nim red. Łukasz Kościelniak - źródło inf. Radio Rekord → TUTAJ

Mamy  nadzieję, że  nasza  akcja  zainspiruje innych  do  podobnych  działań, a  także  przyczyni się do  większego zrozumienia potrzeby  ochrony  naszego środowiska Zielony, przyjazny do  życia   Radom jest w   naszym  zasięgu i  trzeba  uczynić  wszystko ,żeby ta idea stała  się  faktem .

Dziękujemy  wszystkim, którzy  wzięli  udział,   za  współpracę i  do  zobaczenia  podczas  następnych  akcji  sadzenia  drzew  oraz  działań  na  rzecz  ekologii i środowiska  miejskiego.

[Opr.Jolanta Luty, AL,PF]

Zdjęcia: Ewa Barszczyńska i  KS.

Radom, dnia 30 kwietnia 2023r.

Galeria zdjęć z akcji sadzenia drzewek:

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!